Bakan Kirişci, Osmaniye’de gerçekleştirilen koordinasyon toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Osmaniye’de vatandaşların yanında olduklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımızın Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıkladığı desteklerin şubat ayı içinde ödenmesine ilişkin karar ile 71,5 milyon liralık ödeme belediyeye yatırılacak. Bu ay sonuna kadar çiftçilerimizin hesapları.” söz konusu.
Kirişci, Osmaniye İl Jandarma Komutanlığı’nda gerçekleştirilen uyum toplantısının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile yaptığı konuşmada burada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
“Yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen depremin dünyada eşi benzeri görülmemiş bir afet olduğunun altını çizen Kirişci, “11 çevre il bu afetten olumsuz etkilendi. Aralıklarla iki deprem daha devam etti. 9 saat sürdü ve etkisini gösterdi. Her il doğal olarak kendi yaralarıyla meşguldü. “Merkezi yönetimimizin sağladığı vakıflar bu yaraların kısa sürede sarılması açısından değerlidir. Burada valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve Osmaniye ileri gelenleri el ele, omuz omuza kısa sürede bu işin üstesinden geldiler. Yaraların sarılmasında emeği geçen herkesi kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
Bakanlık olarak Devlet Su İşleri ve Orman Genel Müdürlüklerinin makineleri devreye aldıklarını belirten Kirişci, 4 bin 987 makine ve teçhizatı, 1 uçağı, 2 helikopteri ve 14 bin 149 personelinin 12 gündür sahada çalıştığını bildirdi.
Amaçlarının vatandaşların yaralarını kısa sürede iyileştirmek ve küçük de olsa onlara katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Kirişci, “6 bin 364 yatak kapasiteli misafirhanelerimizde depremzedelerimizi ağırlıyoruz. tüm ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Hava soğuk ve Osmaniye, Adana gibi her yer şanslı değil.” dedi.
Böyle zamanlarda gıda ve gıda üreten işletmelerin denetim altında tutulmasının önemli olduğuna işaret eden Kirişci, 269 uzman personel ile 6 bin 776 gıda denetimi yapıldığını söyledi.
Gıda denetiminde zaaf göstermemek için gayret sarf ettiklerini ifade eden Kirişci, “Kendi düzenleyici kurumlarımız dahil. TMO, Çaykur, ESK ve Türkşeker gibi kurumlarımız vatandaşlarımıza her konuda yardımcı olmak için büyük gayret sarf ettiler, kendi görev alanlarında olmasalar da gerekli dağıtımları yaptıklarını ve insani ihtiyaçların, gıdaların kısa sürede önemli olduğunu söyledi.
“Yemekte en ufak bir sorun yok”
Osmaniye’nin bir tarım kenti olduğunu ifade eden Kirişci, şunları kaydetti:
“Gıdada en ufak bir aksama yok. Tarımsal üretim aksatılmamalı. Kırsalda da nüfusu tutmak için var gücümüzle çalışıyoruz. 36 hayvan barınağı ağır ya da neredeyse tamamen hasar görmüş olmasına rağmen, 15 büyükbaş ve 91 büyükbaş hayvan olduğunu biliyoruz. koyun ve keçi telef oldu.Ayrıca 40 hayvan telef oldu.İlgili birimlerimiz büyükbaş ve 35 küçükbaş hayvanımız için uğraş verdi.Bu ilin ilgili köylerine, üretim yapan işletme sahiplerine 226 ton yem dağıtıldı. TMO’nun buradaki binasındaki hasar onarılmış ve hizmetlerine devam etmektedir.”Cumhurbaşkanımızın Şubat ayında Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası bir grup ek ödeme kararı ile 71.5 milyon TL ödemesi yapılmıştır. lirası bu ay sonuna kadar çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacaktır.”
Kirişci, acının büyük olduğunu ve acının dindirilmesi için atılan adımların devam edeceğini belirtti.
Bu dönemde dayanışmanın değerli olduğuna işaret eden Kirişci, “Halkımızın bankadan borç alıp bu krediyi bu yardım kampanyasına tahsis etmesi sevindirici. Bolulu bir kız olan Defne eşyalarını bir kız arkadaşına gönderiyor. Doğanşehir’de kendi. Kendisiyle görüştüm ilkokul 2. sınıfa giden bir kızımız var “başka ne yapabilirim diye düşündüm” diyor büyüklere de nasihat düzeyinde nasihatler veriyor gördüğümüz gibi geleceğimiz olan çocuklarımızla yarınlara daha mutlu ve umutlu oluyoruz.Rabbim bu aziz millete bir daha böyle acılar yaşatmasın.Osmaniyemize geçmiş olsun.Miraç Kandilinizi de tebrik ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.